Uherské Hradiště – Okolí Baťova kanálu

Datum: 8.4.2020

Autor: Lukáš Krumpach

Žádný návštěvník Slovácka nemůže minout tuto technickou památku, kterou ve 30. letech 20. století založil J.A. Baťa pro přepravu lignitu (černé uhlí). Některé úseky vedou po řece Morava, jinde uměle vyhloubeným kanálem.

V této části se pokusím přiblížit za dávných dob královské město Uherské Hradiště, které je položeno v polovině cesty po Baťově kanálu a patří k srdci samotného Slovácka.

Z dob komunismu prošlo docela velkou proměnou a v dnešní době si můžete připadat, třeba při posezení u kávy nebo zákusku přímo v centru města, jako byste seděli někde v Benátkách. I když město zrovna žádný kanál nelemuje, jen pár minut chůze směrem k řece Moravě se vše rázem promění a bez větší námahy se můžete vydat vstříc nevšední plavbě po Baťovém kanálu, či řece Moravě. K tomu můžete využít, jak buď plavbu na výletní lodi, nebo si jednoduše pronajmout malou loďku, nebo hausbót.

Vše záleží na vašich preferencí a hlavně dostupnosti. Poslední roky je cesta po Baťově kanálu docela vytížená a pokud byste si třeba chtěli pronajmout hausbót uprostřed probíhající sezony, tak s největší pravděpodobností budete mít smůlu. Proto je dobré si vše zařídit dopředu, abyste se vyhnuli těmto možným a vysoce pravděpodobným nepříjemnostem. Samozřejmě, pokud plánujete zůstat ve městě pouze na jednodenní prohlídku anebo plánujete jiné aktivity během pobytu na Slovácku, tak určitě pronájem malé loďky na hodinovou projížďku bude stačit.

Ale v případě opačném vřele doporučuji využít měsíce květen a září, kdy vodní cesty v tomto regionu nejsou zcela zaplněny a je mnohem jednodušší si v podstatě cokoliv zarezervovat. Při dnešních klimatických podmínkách jsou tyto dva měsíce naprosto ideální k vyhlídkové či relaxační nebo dokonce i vinné projížďce a určitě to ocení lidé více náchylnější na extrémní slunné počasí. Uherské Hradiště je Dolnomoravský úval a když si tam sedne teplo, nebo zima, tak je to opravdu znát, resp. cítit. Když už ne dovolená, tak třeba takový prodloužený víkend na pronajatém hausbótu s připravenou sadou vín, projížďkou po kanále a řece Moravě, s výletem do historického města s ochutnávkou vín, vyjížďkou do samotných vinohradů v Polešovicích s degustací a občerstvením a průvodcem, může být skvělý zážitek za příjemných klimatických podmínek a v neposlední řadě večeře s posezením u cimbálové muziky, která bude hrát výhradně jen pro Vás…co víc si může člověk ještě přát.

Samozřejmě, pokud by ani toto někomu nestačilo, okolí, a nejen okolí, ale i samo Uherské Hradiště nabízí spoustu dalších jiných aktivit a zajímavostí, které může návštěvník navštívit. Slovácko by nebylo Slováckem bez vína. A tím bychom mohli začít, nebo perspektivě pokračovat.

Nedílnou součástí Uherského Hradiště jsou zcela určitě Mařatice, které si například tak oblíbil náš, bohužel nedávno zesnulý, budiž mu země lehká, český populární herec Václav Postránecký, který byl, jak jistě všichni dobře vědí, milovník dobrého vína. Ono ještě pár let po sametové revoluci část Uherského Hradiště, a právě část Mařatic obývala Armáda České republiky, kde Václav Postránecký sloužil, a tak mu toto místo přirostlo k srdci. Po opuštění armády, se zde vybudoval Skanzen Rochuz, kde místní obnovují pravidelně své folklorní tradice. V neposlední řadě zde místní patriot pan Valenta obnovil tradici Měšťanských Sklepů, unikátní labyrint historických vinných sklepů, které byly od nepaměti chloubou královského města Uherské Hradiště. Sklepy Mařatice ožívají každý pátek a sobotu večer, kam můžete přijít na skleničku, škvarky, klobásky, tlačenka, uzené, kačena, sele i zabíjačku. Řízená degustace s odborným výkladem i humorem, cimbálová muzika, folklorní soubor, lidový vypravěč. Vše pro zábavu.

V nedalekých Sadech, což je jen přes kopeček z Mařatic se nachází mikro vinařství Medek, které vás okouzlí svou velmi vřelou atmosférou, skvělým výhledem na Javořinu, kde vás naučí umění degustace vín, jejich správné servírování a snoubení s naší, míněno moravskou, domácí kuchyní. Těšit se můžete na suchá nefiltrovaná vína na přírodních kvasinkách s minimem síry. V případě potřeby si zde lze můžete rovnou zarezervovat i ubytování a strávit příjemný večer s „full exklusivitou“. Velmi vhodné též pro cyklisty, kteří si rádi odpočinou na svých cestách u skleničky dobrého vína.

Download Our App

Travel a la carte app is now available for download on Apple and Android.